Gepassioneerde specialisten die in essentie begrijpen dat het om zorg gaat

Tanden of kiezen verwijderen 

Soms is een tand of kies niet meer te behouden en moet deze getrokken worden. Ook kan het zijn dat er te weinig ruimte in de kaak is voor de tanden en kiezen. Ook dan kan besloten worden om een of meer gebitselementen te verwijderen.

Verwijzing

U bent verwezen naar de kaakchirurg (ook wel MKA-chirurg) om een of meer tanden of kiezen te laten verwijderen. Om een afspraak te kunnen maken heeft u een verwijsbrief van uw tandarts, huisarts of medisch specialist nodig. Zonder verwijsbrief kunt u geen afspraak bij de kaakchirurg maken.

Voorbereiding op de behandeling

Plan geen belangrijke zaken op de dag van de behandeling en de dag erna. Zorg ervoor dat u op die dagen geen afspraken heeft die u niet meer af kunt zeggen. Voor een poliklinische behandeling bij de kaakchirurg hoeft u niet nuchter te zijn en mag u gewoon eten en drinken. De behandeling vindt dus niet onder narcose plaats.

Voor ieder bezoek aan de kaakchirurg heeft u een patiëntenkaartnodig. Bezoekt u voor de eerste keer het Refaja ziekenhuis, laat dan een patiëntenkaart maken. Daarnaast moet u een geldig ID-bewijs (paspoort, identiteitskaart, rijbewijs of vreemdelingendocument) meenemen. Ook kinderen moeten een geldig identiteitsbewijs en een patiëntenkaart meenemen.

Als uw persoonlijke gegevens zijn gewijzigd, bijvoorbeeld omdat u een andere huisarts heeft, uw verzekering gewijzigd is of omdat u een ander adres of telefoonnummer heeft, dan heeft u een nieuwe patiëntenkaart nodig. Het maken van een patiëntenkaart duurt ongeveer vijf minuten. Hou daar rekening mee.

U wordt op het tijdstip dat met u is afgesproken verwacht in het ziekenhuis. Datum, tijdstip en locatie vindt u in de afspraakbrief die u ter bevestiging van de afspraak toegestuurd krijgt.

Doorgaans is het verstandig niet alleen naar de afspraak te komen. Het is veiliger om te zorgen dat u na de behandeling naar huis wordt gebracht.

De behandeling

Mogelijk wordt voor de behandeling een röntgenfoto gemaakt. Om een tand of kies pijnloos te kunnen verwijderen is plaatselijke verdoving noodzakelijk. Dat gebeurt met een prikje.

Pas nadat samen met u goed gecontroleerd is welke tand, tanden, kies of kiezen verwijderd moeten worden en de verdoving goed is ingewerkt, gaat de behandeling beginnen.

Tijdens de behandeling krijgt u een steriele doek over u heen om u te beschermen en om schoon te kunnen werken.

Er wordt een klein sneetje in het tandvlees gemaakt en vervolgens kan een tand of kies verwijderd worden. Soms is het nodig dat een beetje bot verwijderd wordt of dat de kies er in delen uit wordt gehaald.

Verwijdering van een tand of kies duurt doorgaans een kwartier tot een half uur. De ingreep kan ook eenvoudiger of lastiger dan gemiddeld zijn. De behandeling zal dan wat korter of langer duren.

Na de behandeling

De eerste dag kan er af en toe een beetje bloed in de mond bemerkt worden. Dat lijkt vaak meer dan het is omdat een klein druppeltje bloed het speeksel al helemaal rood kan kleuren. De meeste mensen hebben na een behandeling drie tot vier dagen wat last. Veelal geeft de tweede dag de meeste klachten. De duur en intensiteit kunnen sterk variëren. De klachten kunnen bestaan uit zwelling, pijn, beperkte mondopening en een vieze smaak of geur. Er kan zelfs enige temperatuursverhoging zijn. Na een aantal dagen zal het geleidelijk beter gaan.

Na de meeste behandelingen kunt u, als de verdoving is uitgewerkt, weer normaal eten en drinken. Soms is de mondopening tijdelijk beperkt.

Afhankelijk van de behandeling en uw medische situatie of uw eigen medicatie, krijgt u een recept voor pijnstilling mee. Soms wordt ook een mondspoelmiddel voorgeschreven.

Om de zwelling te beperken, kunt u een coldpack meenemen naar de behandelafspraak of bij thuiskomst direct gaan koelen met ijs.

De eerste 24 uur na behandeling mag u de mond niet spoelen. Veelal mag u na 24 uur het behandelde gebied weer voorzichtig gaan poetsen. Het gebied buiten het behandelde gebied mag u wel poetsen.

Eventueel aangebrachte hechtingen lossen binnen tien tot veertien dagen vanzelf op.

Roken vertraagt de wondgenezing en geeft meer kans op ontsteking. Daarom wordt roken sterk afgeraden.

Controle

Een controle afspraak wordt niet gemaakt. Bij onverhoopte problemen kunt u uiteraard contact met ons opnemen, waarna we eventueel een afspraak met u maken.

Veelgestelde vragen

Is verwijdering van een tand of kies pijnlijk?

De ingreep kan pijnloos worden uitgevoerd. Voordat het gebitselement verwijderd wordt krijgt u eerst een plaatselijke verdoving. U voelt wel dat de tand of kies verwijderd wordt, maar het doet geen pijn. Nadat de verdoving uitgewerkt is, kunt u enige dagen pijnklachten hebben. Daarvoor kunt u pijnstillers gebruiken. Zo nodig schrijven wij een recept voor u uit.

Gebeurt verwijdering onder narcose?

Tanden en kiezen worden bij ons NIET onder narcose verwijderd. Bent u zeer angstig voor behandeling? Als u dit aangeeft, kunnen we eerst een afspraak maken om uw angst te bespreken, zodat we u op een manier kunnen behandelen die bij u past.

Wat kost het verwijderen van tanden en kiezen?

Chirurgische verwijdering van tanden en kiezen door de kaakchirurg worden vergoed vanuit de basisverzekering. Denk er wel aan dat u een eigen risico heeft.

Wat moet ik doen na de behandeling?

Na de behandeling krijgt u meestal een steriel gaas, om gedurende een half uur, op te bijten. Na dit half uur mag u het gaasje zelf verwijderen. U kunt de eerste dag een coldpack gebruiken. Mogelijk krijgt u daardoor minder zwelling. Het is belangrijk dat u de wond goed schoon houdt. Dit doet u door naast de gebruikelijke mondhygiëne, de dag na de ingreep te gaan spoelen met chloorhexidine mondspoelmiddel (3 maal daags gedurende 1 week). Zo nodig krijgt u daar een recept voor mee.

Mag ik roken na behandeling?

Wij raden aan om tot vijf dagen na de behandeling niet te roken, omdat dit het genezingsproces verstoort. Rokers komen aanzienlijk vaker terug met ontstekingen door een verstoorde wondgenezing.

Mag links en rechts tegelijk verdoofd worden?

Meestal mag links en rechts tegelijk verdoofd worden. U kunt altijd overleggen met de kaakchirurg of het mogelijk is om beide kanten tegelijk te behandelen.

Hoe maak ik een afspraak?

Heeft u een verwijsbrief voor het verwijderen van uw tanden of kiezen of bent u al patiënt bij ons, maakt u dan een afspraak via het secretariaat Kaakchirurgie van het Refaja ziekenhuis.

Telefonisch is het secretariaat bereikbaar op:

0599-654740

maandag tot en met donderdag van 08.15 tot 12.00 uur en van 13.00 tot 16.15 uur

vrijdag van 08.15 tot 12.00 uur.

Wat moet ik meenemen voor mijn eerste afspraak?

Voor uw eerste afspraak neemt u mee:

Patiëntenkaart en afsprakenkaart,

Verwijsbrief,

Verzekeringsgegevens,

Identiteitsbewijs,

Recent overzicht van de medicijnen die u gebruikt.

Komt u voor het eerst of bent u uw patiëntenkaart kwijt? Dan dient u een (nieuwe) patiëntenkaart te laten maken voordat u zich bij ons meldt. U doet dat bij de receptie in de centrale hal van de ziekenhuislocatie, vlakbij de ingang.

U dient een kwartier voor de afspraak in het ziekenhuis aanwezig te zijn, zodat alle administratie verwerkt kan worden voordat de behandeling begint.

Contact en vragen

Kaakchirurgie Refaja

0599 - 654 740

Boerhaavestraat 1
9501 HE
Stadskanaal

Heeft u na het lezen van de bovenstaande informatie nog vragen? Kijk dan onder de veel gestelde vragen, of neem contact op met de polikliniek Mondziekten, Kaak- en Aangezichtschirurgie.