Gepassioneerde specialisten die in essentie begrijpen dat het om zorg gaat

Implantaten

Een implantaat is een kunstwortel, die in de kaak wordt geplaatst. Een tandwortelimplantaat ziet er uit als een soort schroef en zijn gemaakt van titanium. Dit is een lichaamsvriendelijk materiaal waaraan bot zich gemakkelijk hecht. Het implantaat of de implantaten kunnen worden voorzien van een kroon of brug. Deze behandeling wordt ook wel implantaatoperatie genoemd.

Verwijzing

Als u een tand of kies mist, is een kroon of brug op implantaten vaak een goede oplossing. Eigenlijk krijgt u weer “nieuwe” tanden, waardoor u weer goed kunt kauwen en niet meer te zien is dat u tanden of kiezen mist. Het vastzittende implantaat is een alternatief voor de uitneembare voorzieningen. Ook een kunstgebit kan worden vastgeklikt op implantaten, waardoor kauwen en spreken beter gaat.

Om een afspraak te kunnen maken heeft u een verwijsbrief van uw tandarts nodig. Zonder verwijsbrief kunt u geen afspraak bij de kaakchirurg maken.

 

Voorbereiding op de behandeling

In principe kan bij iedere volwassene een implantaat worden geplaatst. Wel is voldoende kaakbot nodig om een implantaat te kunnen plaatsen. Waar bot te weinig aanwezig is, kan meestal met een extra behandeling nieuw bot worden geplaatst.

Wanneer u nog eigen tanden en kiezen heeft, is het verder van belang dat uw tandvlees gezond is. Als dit niet zo is, moet uw tandvlees eerst behandeld worden.

Om erachter te komen of een implantaatoperatie bij u kan worden uitgevoerd, zal mondinspectie en analyse van röntgenfoto’s door de implantoloog moeten plaatsvinden.

De behandeling

Het plaatsen van een implantaten gebeurt onder plaatselijke verdoving. Soms krijgt u van te voren antibiotica. Behalve de verdovingsprik voelt u daarbij geen pijn. Wel voelt u dat we aan het werk zijn door druk of trilling van de boor. Er wordt steriel gewerkt. Daarom leggen we een doek over uw gezicht tijdens de behandeling.

Er wordt eerst een sneetje in het tandvlees gemaakt zodat we bij het bot kunnen komen. Soms is het nodig dat het bot eerst glad wordt gemaakt. Daarna wordt de plaats bepaald waar de implantaten moeten komen. Met een aantal boortjes wordt een gat op de juiste plek met de juiste richting en diameter gemaakt Het implantaat wordt vervolgens in het bot geschroefd waarna de wond wordt gehecht.

Na de behandeling

Na de operatie kunt u napijn en enige zwelling en/of verkleuring (blauwe plek) krijgen. Ook kan de wond nog een dag gering nabloeden zodat het speeksel rood kleurt. Veelal krijgt u een recept voor pijnstillers en mondspoelmiddel mee.

Een week na de ingreep moet u de implantaten weer voorzichtig gaan poetsen.

Er is een kleine kans dat een implantaat niet goed vastgroeit. Dat is heel vervelend, maar goed op te lossen. Het implantaat wordt verwijderd en nadat de botwond genezen is kan opnieuw worden geïmplanteerd.

Controle

De eerste controle vindt na twee weken plaats. Als er nog hechtingen aanwezig zijn worden deze verwijderd. De implantaten hebben, afhankelijk van de situatie twaalf tot zestien weken nodig om goed vast te groeien.

Zes weken na het plaatsen van de implantaten vindt de tweede controle plaats. Er wordt dan een röntgenfoto gemaakt om de botkwaliteit rond het vastgroeiende implantaat te beoordelen.

Goede mondhygiëne is van essentieel belang. Implantaten hebben sterk te lijden onder roken en slechte mondhygiëne. Zo kunnen roken, plak en tandsteen op implantaten ontsteking veroorzaken van het tandvlees en het bot rondom de implantaten. Een implantaat kan daardoor verloren gaan. Als u niet rookt en een goede gebitsverzorging heeft, gaan implantaten lang mee. Als het stoppen met roken u niet zelf lukt, raden wij u dan ook sterk aan om een afspraak met de huisarts te maken om met professionele hulp te stoppen met roken.

Goede voorlichting en instructie over het reinigen van de implantaten, de mond en de prothese zijn dan ook een belangrijk onderdeel van de implantaatbehandeling. Nadat de kroon of brug op de implantaten geplaatst is zult u regelmatig op controlebezoek moeten komen bij de tandarts, mondhygiënist en/of preventieassistente.

Veelgestelde vragen

Wat zijn implantaten?

Implantaten worden als een soort kunstwortel in de kaak geplaatst. Het is een duurzame oplossing om de functie en esthetiek van het gebit te verbeteren. Bij missende tanden en/of kiezen kan een implantaat worden geplaatst om de gebitselementen te vervangen. Bij een loszittend kunstgebit kunnen implantaten worden gebruikt om het gebit vast te klikken.

Hoelang gaan implantaten mee?

Implantaten zijn een duurzame oplossing en kunnen een leven lang meegaan. Een goede (mond)gezondheid, het regelmatig reinigen van de implantaten en periodieke controles zijn nodig om de levensduur te borgen. Door roken kunnen implantaten verloren gaan.

Wat is het verschil tussen een implantaat en kronen of bruggen?

Implantaten worden als basis gebruikt om missende tanden en kiezen in het gebit te vervangen. Ze worden als kunstwortels in het kaakbot geplaatst en kunnen worden voorzien van kronen of bruggen.

Kronen en bruggen worden gebruikt om de functie en het uiterlijk van beschadigde of afgebroken tanden of kiezen te herstellen. Deze tanden of kiezen worden dan beslepen om de kroon of brug er overheen te kunnen plaatsen.

Is implanteren pijnlijk?

Implanteren wordt onder plaatselijke verdoving gedaan en is dus pijnloos. Eventuele napijn is meestal mild en kan goed met paracetamol of ibuprofen worden gestild.

Is implantologie voor iedereen mogelijk?

Implantologie is in veel gevallen mogelijk, maar niet altijd de beste en meest geschikte oplossing. Een implantologische oplossing is een kostbare oplossing en wordt alleen op strikte indicatie door uw ziektekostenverzekeraar vergoed. Om te kunnen implanteren is het belangrijk dat uw (mond)gezondheid het toelaat, dat er voldoende bot aanwezig is en dat de kaak volledig is uitgegroeid. Tandvleesproblemen moeten eerst behandeld worden en meestal is het verstandig om pas na het 21e levensjaar te implanteren. Soms is het beter om nog langer te wachten.

Mag ik na behandeling zelf rijden?

Doorgaans is het verstandig niet alleen naar de afspraak te komen. Het is veiliger om te zorgen dat u na de behandeling naar huis wordt gebracht.  Heeft u voor de behandeling rustgevende medicatie gebruikt, dan mag u absoluut niet zelf rijden.

Contact en vragen

Tandartspraktijk Stadshart

0599 - 655 055

Stadshart 1
9501 SV
Stadskanaal

Heeft u na het lezen van de bovenstaande informatie nog vragen? Kijk dan onder de veelgestelde vragen. Of neem dan contact op met Tandartspraktijk Stadshart.