Gepassioneerde specialisten die in essentie begrijpen dat het om zorg gaat

Slaapapneu 

Slaapapneu of snurken kunnen de oorzaak zijn van slaapproblemen. Snurken komt veel voor en is op zich onschuldig. Wel kan het uw nachtrust, of die van uw partner, ernstig verstoren met alle gevolgen van dien. Slaapapneu kan mogelijk uw gezondheid wel schaden als het niet behandeld wordt.

Verwijzing

U bent verwezen naar de kaakchirurg (ook wel MKA-chirurg) omdat u het slaapapneusyndroom heeft. Om een afspraak te kunnen maken heeft u een verwijsbrief van uw tandarts, huisarts of medisch specialist nodig. Zonder verwijsbrief kunt u geen afspraak bij de kaakchirurg maken

Een apneu is een adempauze die meer dan tien seconden duurt. Tot 5 adempauzes per uur vinden we normaal. Als er meer dan vijf apneus per uur zijn en u heeft daar klachten van, spreek je van Obstructief Slaap Apneu. De klachten kunnen bestaan uit snurken, ademstops en nachtzweten. Ook kunt u met angstige verstikkingsgevoelens wakker schrikken of regelmatig uit bed moeten om te plassen. Het kan zijn dat u een niet verfrissende slaap ervaart, de hele dag slaperig en vermoeid bent of klachten heeft van ochtendhoofdpijn. Tenslotte kunt u te kampen hebben met vergeetachtigheid, concentratieverlies, impotentie en stemmingswisselingen.

Bij een sterk vermoeden van slaapapneu kan een slaaponderzoek uitgevoerd worden. Een slaaponderzoek wordt door een slaapteam verzorgd en vindt plaats op verwijzing van uw huisarts of uw specialist.

Op de site van de apneuvereniging kunt u meer informatie vinden.
 https://apneuvereniging.nl

Voorbereiding op de behandeling

Voor ieder bezoek aan de kaakchirurg heeft u een patiëntenkaart nodig. Bezoekt u voor de eerste keer het Refaja ziekenhuis? Laat dan een patiëntenkaart maken. Daarnaast moet u een geldig ID-bewijs (paspoort, identiteitskaart, rijbewijs of vreemdelingendocument) meenemen. Ook kinderen moeten een geldig identiteitsbewijs en een patiëntenkaart meenemen.

Als uw persoonlijke gegevens zijn gewijzigd, bijvoorbeeld omdat u een andere huisarts heeft, uw verzekering gewijzigd is of omdat u een ander adres of telefoonnummer heeft, dan heeft u een nieuwe patiëntenkaart nodig. Het maken van een patiëntenkaart duurt ongeveer vijf minuten. Hou daar rekening mee.

U wordt verwacht op het tijdstip dat met u is afgesproken. Datum, tijdstip en locatie vindt u in de afspraakbrief die u ter bevestiging van de afspraak toegestuurd krijgt.

De behandeling

Als u slaapapneu heeft zijn er verschillende behandelopties. Vaak is er sprake van overgewicht. Ook een paar kilo te veel kan al ernstige klachten geven. Meestal is afvallen de beste manier om snurken en apneus te behandelen. Als u afvalt zult u merken dat de klachten afnemen en meestal uiteindelijk verdwijnen. Soms is het moeilijk om af te vallen. Professionele hulp via de huisarts of diëtist kan u daar bij helpen. Naast afvallen zijn er verschillende behandelopties. De behandelingen zijn gericht op de klachten van slaperigheid overdag en het verminderen van de apneus tijdens het slapen.

Een snurkbeugel wordt ook wel een MRA(Mandibulair Repositie Apparaat)genoemd. Wij kunnen de snurkbeugel voor u aanmeten.

Met een snurkbeugel wordt de onderkaak en de tong naar voren getrokken. Hierdoor valt de luchtweg open. De ademstops nemen daardoor af en er zijn geen trillingen meer van het weefsel in de keel, zodat ook het snurken stopt.

In onze ogen is de SomnoDent de beste keuze en dat is dan ook de beugel waarmee wij werken.

Als u slaapapneu heeft, wordt behandeling met een snurkbeugel vergoed vanuit de basisverzekering.

Tijdens het eerste bezoek vindt een mondonderzoek plaats, waarbij ook röntgenfoto’s worden gemaakt. Wanneer de conditie van uw gebit goed genoeg is kan de beugel worden aangemeten. De snurkbeugel wordt op maat gemaakt bij een gespecialiseerd tandtechnisch laboratorium.

Na de behandeling

Het duurt 3 tot 4 weken voordat de MRA-beugel klaar is. We plannen een korte afspraak om de MRA-beugel te passen en te plaatsen. Ook zullen we u dan adviseren over hoe u de beugel moet reinigen en verstellen.

Twee weken na het plaatsen van de MRA-beugel komt u op controle, mogelijk staat de beugel nog niet goed ingesteld en moeten we het aanpassen.

Controle

Drie maanden later zien we u nogmaals voor controle om te beoordelen of de beugel goed werkt.

Daarna komt u eenmaal per jaar voor controle van de MRA-beugel en de stand van uw tanden.

Veelgestelde vragen

Wat is een apneu?

Men spreekt van een apneu als gedurende de slaap de ademhaling langer dan 10 seconden wordt ingehouden. Als vaker dan 5 maal per uur een apneu optreedt is er mogelijk sprake van slaapapneu. Van slaapapneu kan men vermoeid raken en mogelijk geeft het schade aan hart en bloedvaten.

Kan ik zelf wat tegen snurken doen?

Roken, alcohol, slaapmedicatie, rugligging en overgewicht zijn factoren die ervoor zorgen dat u meer snurkt. Voordat u op zoek gaat naar een oplossing zoals een snurkbeugel(MRA), is het verstandig om de bovenstaande oorzaken van snurken weg te nemen. Stoppen met roken, minder alcohol drinken, geen slaapmiddelen gebruiken, op de zij slapen en afvallen kunnen u mogelijk helemaal van het snurken afhelpen.

Wordt een snurkbeugel(MRA) vergoed?

Een MRA wordt alleen door uw ziektekostenverzekeraar vergoed als u een Apneu-Hypopneu-Index(AHI) hoger dan 5 heeft in combinatie met vermoeidheidsklachten. Als u alleen snurkt, komt u niet in aanmerking voor vergoeding van een snurkbeugel.

Waarom is een Somnodent de beste snurkkbeugel?

De Somnodent snurkbeugel is ISO gecertificeerd, zodat u zeker weet dat u de beste kwaliteit krijgt en de kans op schade aan uw tanden en kiezen tot een minimum is beperkt. De Somnodent wordt door alle ziektekostenverzekeraars vergoed.

Contact en vragen

Kaakchirurgie Refaja

0599 - 654 740

Boerhaavestraat 1
9501 HE
Stadskanaal

Heeft u na het lezen van de bovenstaande informatie nog vragen? Kijk dan onder de veel gestelde vragen, of neem contact op met de polikliniek Mondziekten, Kaak- en Aangezichtschirurgie.