Gepassioneerde specialisten die in essentie begrijpen dat het om zorg gaat

Snurken

Snurken komt veel voor en is op zich onschuldig. Wel kan het uw nachtrust, of die van uw partner, ernstig verstoren met alle gevolgen van dien.

Verwijzing

Voor de behandeling van snurken met een snurkbeugel is geen verwijsbrief nodig.

Soms bestaat er toch een sterk vermoeden op slaapapneu. Er kan dan een slaaponderzoek uitgevoerd worden. Een slaaponderzoek wordt door een slaapteam verzorgd en vindt plaats op verwijzing van uw huisarts of uw specialist.

Op de site van de apneuvereniging kunt u meer informatie vinden. https://apneuvereniging.nl

Voorbereiding op de behandeling

De beoordeling en de behandeling van uw snurkprobleem vind plaats op onze locatie Stadshart. Neemt u voor het bezoek een geldig ID-bewijs (paspoort, identiteitskaart, rijbewijs of vreemdelingendocument) mee?

U wordt verwacht op het tijdstip dat met u is afgesproken. Datum, tijdstip en locatie vindt u in de afspraakbrief die u ter bevestiging van de afspraak toegestuurd krijgt.

De behandeling

Als u snurkt zijn er verschillende behandelopties. Vaak is er sprake van overgewicht. Ook een paar kilo te veel kan al ernstige snurkklachten geven. Meestal is afvallen de beste manier om snurken te behandelen. Als u afvalt zult u merken dat de klachten afnemen en vaak verdwijnen. Het is voor sommige mensen moeilijk om af te vallen. Professionele hulp via de huisarts of diëtist kan u daar bij helpen.  

Met een snurkbeugel wordt de onderkaak en de tong naar voren getrokken. Hierdoor valt de luchtweg open en snurkt u niet meer.

Een snurkbeugel wordt ook wel een MRA(Mandibulair Repositie Apparaat)genoemd. Wij kunnen de snurkbeugel voor u aanmeten.

In onze ogen is de SomnoDent de beste keuze en dat is dan ook de beugel waarmee wij werken. Deze snurkbeugel is ISO gecertificeerd, zodat u zeker weet dat u de beste kwaliteit krijgt en de kans op schade aan uw tanden en kiezen tot een minimum beperkt.

Behandeling van snurken met een snurkbeugel zonder dat u Obstructief Slaap Apneu heeft, wordt NIET vergoed. U zult de kosten van de behandeling zelf moeten betalen.

Tijdens het eerste bezoek vindt een mondonderzoek plaats, waarbij ook röntgenfoto’s worden gemaakt. Wanneer de conditie van uw gebit goed genoeg is kan de beugel worden aangemeten. De snurkbeugel wordt op maat gemaakt bij een gespecialiseerd tandtechnisch laboratorium.

Na de behandeling

Het duurt 3 tot 4 weken voordat de MRA-beugel klaar is. We plannen een korte afspraak om de MRA-beugel te passen en te plaatsen. Ook zullen we u dan adviseren over hoe u de beugel moet reinigen en verstellen.

Twee weken na het plaatsen van de MRA-beugel komt u op controle, mogelijk staat de beugel nog niet goed ingesteld en moeten we het aanpassen.

Controle

Drie maanden later zien we u nogmaals voor controle om te beoordelen of de beugel goed werkt.
Daarna komt u eenmaal per jaar voor controle van de MRA-beugel en de stand van uw tanden.

Veelgestelde vragen

Wat is een apneu?

Men spreekt van een apneu als gedurende de slaap de ademhaling langer dan 10 seconden wordt ingehouden. Als vaker dan 5 maal per uur een apneu optreedt is er mogelijk sprake van slaapapneu. Van slaapapneu kan men vermoeid raken en mogelijk geeft het schade aan hart en bloedvaten.

Kan ik zelf wat tegen snurken doen?

Roken, alcohol, slaapmedicatie, rugligging en overgewicht zijn factoren die ervoor zorgen dat u meer snurkt. Voordat u op zoek gaat naar een oplossing zoals een snurkbeugel(MRA), is het verstandig om de bovenstaande oorzaken van snurken weg te nemen. Stoppen met roken, minder alcohol drinken, geen slaapmiddelen gebruiken, op de zij slapen en afvallen kunnen u mogelijk helemaal van het snurken afhelpen.

Wordt een snurkbeugel(MRA) vergoed?

Een MRA wordt alleen door uw ziektekostenverzekeraar vergoed als u een Apneu-Hypopneu-Index(AHI) hoger dan 5 heeft in combinatie met vermoeidheidsklachten. Als u alleen snurkt, komt u niet in aanmerking voor vergoeding van een snurkbeugel.

Waarom is een Somnodent de beste snurkkbeugel?

De Somnodent snurkbeugel is ISO gecertificeerd, zodat u zeker weet dat u de beste kwaliteit krijgt en de kans op schade aan uw tanden en kiezen tot een minimum is beperkt. De Somnodent wordt door alle ziektekostenverzekeraars vergoed.

Contact en vragen

Tandartspraktijk Stadshart

0599 - 655 055

Stadshart 1
9501 SV
Stadskanaal

Heeft u na het lezen van de bovenstaande informatie nog vragen? Kijk dan onder de veelgestelde vragen. Of neem dan contact op met Tandartspraktijk Stadshart.