Gepassioneerde specialisten die in essentie begrijpen dat het om zorg gaat

Poliklinisch bezoek kaakchirurg

De kaakchirurg is de tandarts-specialist op het gebied van mondziekten, kaak- en aangezichtschirurgie en heeft verstand van zeer uiteenlopende aandoeningen en afwijkingen in en rond de mond, het gezicht en de hals. Een kaakchirurg werkt, mede door zijn medische achtergrond, meestal in het ziekenhuis.

Verwijzing

U bent verwezen naar de kaakchirurg (ook wel MKA-chirurg) voor een consult of een behandeling. Om een afspraak te kunnen maken heeft u een verwijsbrief van uw tandarts, huisarts of medisch specialist nodig. Zonder verwijsbrief kunt u geen afspraak bij de kaakchirurg maken.

Voorbereiding op de afspraak

Als u een afspraak voor behandeling heeft, is het advies om op die dag geen andere belangrijke zaken te plannen. Zorg ervoor dat u op de eerste dagen na behandeling geen afspraken heeft die u niet meer af kunt zeggen. Voor een poliklinisch behandeling bij de kaakchirurg hoeft u niet nuchter te zijn en mag u gewoon eten en drinken. De behandeling vindt dus niet onder narcose plaats.

Voor ieder bezoek aan de kaakchirurg heeft u een patiëntenkaart nodig. Bezoekt u voor de eerste keer het Refaja ziekenhuis, laat dan een patiëntenkaart maken. Daarnaast moet u een geldig ID-bewijs (paspoort, identiteitskaart, rijbewijs of vreemdelingendocument) meenemen. Ook kinderen moeten een geldig identiteitsbewijs en een patiëntenkaart meenemen.

Als uw persoonlijke gegevens zijn gewijzigd, bijvoorbeeld omdat u een andere huisarts heeft, uw verzekering gewijzigd is of omdat u een ander adres of telefoonnummer heeft, dan heeft u een nieuwe patiëntenkaart nodig. Het maken van een patiëntenkaart duurt ongeveer vijf minuten. Hou daar rekening mee.

U wordt op het tijdstip dat met u is afgesproken verwacht in het ziekenhuis. Datum, tijdstip en locatie vindt u in de afspraakbrief die u ter bevestiging van de afspraak toegestuurd krijgt.

Doorgaans is het verstandig niet alleen naar de afspraak te komen. Het is veiliger om te zorgen dat u na de behandeling naar huis wordt gebracht.

De behandeling

Mogelijk wordt voor de behandeling een röntgenfoto gemaakt. Voor de meeste behandelingen is plaatselijke verdoving nodig. Dat gebeurt met een prikje.

Pas nadat samen met u goed gecontroleerd is wat er precies moet gebeuren en de verdoving goed is ingewerkt, gaat de behandeling beginnen.

Tijdens de behandeling krijgt u een steriele doek over u heen om u te beschermen en om schoon te kunnen werken.

Na de behandeling

De eerste dag kan er af en toe een beetje bloed in de mond bemerkt worden. Dat lijkt vaak meer dan het is omdat een klein druppeltje bloed het speeksel al helemaal rood kan kleuren. De meeste mensen hebben na een behandeling drie tot vier dagen wat last. Veelal geeft de tweede dag de meeste klachten. De duur en intensiteit kunnen sterk variëren. De klachten kunnen bestaan uit zwelling, pijn, beperkte mondopening en een vieze smaak of geur. Er kan zelfs enige temperatuursverhoging zijn. Na een aantal dagen gaat het geleidelijk beter.

Na de meeste behandelingen kunt u, als de verdoving is uitgewerkt, weer normaal eten en drinken. Soms is de mondopening tijdelijk beperkt.

Afhankelijk van de behandeling en uw medische situatie of uw eigen medicatie, krijgt u een recept voor pijnstilling mee. Soms wordt ook een mondspoelmiddel voorgeschreven.

Om de zwelling te beperken kunt u een coldpack meenemen naar de behandelafspraak of bij thuiskomst direct gaan koelen met ijs.

De eerste 24 uur na behandeling mag u de mond niet spoelen. Veelal mag u na 24 uur het behandelde gebied weer voorzichtig gaan poetsen. Het gebied buiten het behandelde gebied mag u wel poetsen.

Eventueel aangebrachte hechtingen lossen binnen tien tot veertien dagen vanzelf op.

Roken vertraagt de wondgenezing en geeft meer kans op ontsteking. Daarom wordt roken sterk afgeraden.

Controle

Een controle afspraak wordt niet gemaakt. Bij onverhoopte problemen kunt u uiteraard contact met ons opnemen, waarna we eventueel een afspraak met u maken.

Veelgestelde vragen

Heb ik voor een bezoek aan de kaakchirurg een verwijzing nodig?

Voor een afspraak met de kaakchirurg heeft u altijd een geldige verwijzing nodig. Zonder verwijzing worden de kosten niet vergoed door de zorgverzekeraar en komen ze voor uw eigen rekening.

Wordt behandeling door de kaakchirurg vergoed vanuit mijn tandartsverzekering?

Nee, behandelingen door een kaakchirurg vallen onder specialistische hulp en worden vergoed uit de basisverzekering, na aftrek van uw eigen risico. Uitzondering daarop vormt het plaatsen van implantaten ter vervanging van een gebitselement. De kosten daarvoor worden doorgaans niet vergoed vanuit de basisverzekering. Soms worden implantaten voor vervanging van tanden en kiezen deels vergoed vanuit uw tandartsverzekering.

Wat moet ik meenemen bij mijn eerste bezoek op de polikliniek?
  • De verwijsbrief van de verwijzend tandarts, huisarts of specialist;
  • Een geldig legitimatiebewijs;
  • Uw verzekeringsgegevens;
  • Een overzicht van de eventuele medicijnen die u gebruikt.
Kan ik na behandeling bij de kaakchirurg zelf naar huis rijden?

We raden het sterk af, maar u mag in principe zelf naar huis rijden. Het is verstandiger iemand mee te nemen die u kan brengen en halen.

Welke voorbereidingen moet ik treffen voor een behandeling bij de kaakchirurg?
  • Oorbellen, oor/ tong- en andere piercings in het gezicht moet u thuis uit doen.
  • Zorg dat u iets gegeten heeft, u hoeft dus niet nuchter te zijn.
  • Als u thuis een coldpack of ijsklontjes heeft klaarliggen, kunt u koelen als u weer thuiskomt.

Contact en vragen

Kaakchirurgie Refaja

0599 - 654 740

Boerhaavestraat 1
9501 HE
Stadskanaal

Heeft u na het lezen van de bovenstaande informatie nog vragen? Kijk dan onder de veel gestelde vragen, of neem contact op met de polikliniek Mondziekten, Kaak- en Aangezichtschirurgie.